Venele varicoase: 11 remedii naturale

În acest articol vom identifica simptomele care pot fi atribuite insuficienței venoase, care se manifestă adesea prin apariția varicelor, prezentând unsprezece bune obiceiuri pe care să le includem în rutina zilnică, pentru a preveni și limita riscurile legate de această patologie.

Ce este insuficiența venoasă

Insuficiența venoasă cronică este o tulburare degenerativă a circulației, care determină încetinirea fluxului sanguin de la extremități către inimă și, în consecință, „stagnarea” sângelui în vene.
Ea se manifestă prin senzație de oboseală și greutate la nivelul picioarelor, durere și disconfort în picioare, sensibilitate alterată, dureri și crampe nocturne, capilare proeminente, vene varicoase, umflarea picioarelor și a gleznelor, modificări ale pielii și ulcerații cutanate.
Această problemă afectează atât bărbații, cât și femeile, provocând disconfort estetic și limitând acțiunile zilnice normale.

Remedii naturale pentru venele varicoase

Este important să prevenim și să intervenim asupra problemei atunci când apar primele semne, prin corectarea stilului de viață și asigurarea organismului cu săruri minerale și vitamine corecte. Aplicarea unor mici măsuri zilnice ajută la reducerea eficientă a riscului de insuficiență venoasă, evitând în același timp toate simptomele aferente. Iată o listă de sfaturi utile.

 1. Faceți exerciții fizice și mergeți mult pe jos (cel puțin o oră pe zi).
 2. Ridicați-vă des în picioare pe vârfuri: acest exercițiu stimulează pompa musculară a gambei, favorizând fluxul sanguin ascendent.
 3. Evitați să stați mult timp în picioare în aceeași poziție.
 4. Dormiți cu picioarele ușor ridicate, având grijă să nu lăsați genunchiul suspendat: această poziție ar bloca vena poplitee și ar reduce fluxul acestuia.
 5. Nu puneți căldură directă pe picioare: căldura dilată și, prin urmare, crește staza venoasă.
 6. Folosiți pantofi confortabili, cu fundul lat și tocuri joase.
 7. Evitați tutunul și cafeaua, substanțe care au o acțiune vasoconstrictoare asupra arterelor.
 8. Dacă este necesar, corectați-vă postura cu ajutorul unei tălpi speciale.
 9. În timpul călătoriilor lungi cu mașina, nu purtați haine strâmte și faceți o scurtă pauză la fiecare oră pentru a vă întinde picioarele.
 10. Dacă sunteți imobilizat la pat, mișcați frecvent picioarele.
 11. Reduceți excesul de greutate corporală.

Problema insuficienței venoase cronice poate fi abordată eficient și prin alimentație. Alimentația este o sursă de energie esențială pentru organism și pentru menținerea echilibrului fiziologic al acestuia. De aceea, combinarea terapiei cu un regim alimentar calibrat cu pricepere este extrem de utilă pentru ameliorarea unei probleme specifice, cum este cea avută în vedere.

Un mit asociat cu această problemă circulatorie este acela că practicarea sportului poate contribui la agravarea ei, îngreunând și mai mult picioarele. Acest lucru este complet fals. Dimpotrivă, mișcarea este un panaceu pentru inimă și pentru întregul sistem circulator: ea contribuie la îmbunătățirea stării venelor și a vaselor mici, precum și la stimularea acțiunii de pompare musculară a piciorului și a gambei, ajutând venele picioarelor să împingă sângele spre inimă. De fapt, în timpul exercițiilor fizice, venele reacționează prin activare, crescând tonusul venos și îmbunătățind oxigenarea țesuturilor.

În orice caz, activitatea fizică și alimentația ar trebui să fie modulate în funcție de nevoile specifice ale fiecărei persoane. Dacă aveți îndoieli, adresați-vă medicului dumneavoastră de familie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *