Venele și sarcina: bolile venoase se pot dezvolta în timpul sarcinii

Multe femei suferă de picioare grele, obosite sau umflate în timpul sarcinii. Cauza este reprezentată de schimbările în echilibrul hormonal, care determină ca vasele să devină mai dilatate. Acest lucru este agravat de o creștere a volumului de sânge: cu aproximativ 20 la sută, chiar și în primele etape ale sarcinii. Multe femei nu sunt conștiente că în timpul sarcinii venele trebuie să lucreze mai mult decât înainte. Acest lucru se datorează creșterii greutății corporale, modificărilor hormonale, creșterii volumului de sânge din organism și presiunii pe care copilul nenăscut o exercită asupra pelvisului.

Apariția și simptomele stresului venos

Creșterea greutății corporale crește, de asemenea, presiunea asupra venelor picioarelor. Prin urmare, sângele de întoarcere curge mai încet în direcția inimii, în special în venele picioarelor. Distensiunea venoasă determină, de asemenea, închiderea incompletă a valvelor venoase și, prin urmare, sângele poate curge înapoi. Sângele stagnează în vene, manifestându-se sub formă de puncte și ace fine, mâncărimi și dureri la nivelul picioarelor. În plus, sângele stagnant determină scurgerea de lichid în țesuturile din jur, ceea ce, la rândul său, provoacă umflarea picioarelor, în special a gleznelor. Acest lucru poate duce la apariția venelor varicoase, care ar trebui arătate ginecologului pentru monitorizare.

La aproximativ jumătate dintre femei, venele varicoase se formează în timpul primei sarcini, iar la a doua sarcină sunt afectate și mai multe femei. De asemenea, crește riscul de tromboză: femeile însărcinate au un risc de tromboză de 3 până la 5 ori mai mare decât femeile care nu sunt însărcinate.

De fapt, acest risc crește și mai mult până la șase săptămâni după nașterea copilului, în special după o cezariană sau după o sângerare abundentă.

Exercițiile fizice și sportul: cum să reduceți stresul venos în sarcină

Munca venelor poate fi favorizată prin exerciții fizice și sport, de exemplu prin exerciții prenatale, mersul pe jos, înotul și ciclismul, deoarece transportul sângelui înapoi la inimă este susținut în principal de acțiunea mușchilor picioarelor, așa-numita pompă musculară. Apa rece face ca vasele să se contracte și astfel favorizează transportul sângelui. În acest scop, băile de picioare și dușurile reci pentru picioare sunt ideale.

Sfaturi pentru viața de zi cu zi

  • Evitați să stați jos sau în picioare pentru o perioadă lungă de timp
  • Ridicați picioarele dureroase și umflate cât mai des posibil
  • Asigurați-vă că beți suficient de mult
  • Nu purtați pantofi cu toc înalt
  • Întăriți venele cu exerciții speciale
  • Purtați articole de îmbrăcăminte de compresie, care susțin sistemul venos

Acest stres suplimentar ar putea avea consecințe chiar și la femeile care nu au prezentat niciodată semne de insuficiență venoasă. Picioarele se umflă și se formează așa-numitele varice de sarcină, care adesea, dar nu întotdeauna, dispar după nașterea copilului. Mai ales la femeile cu factori de risc suplimentari, de exemplu, slăbiciune congenitală a conjunctivului sau supraponderabilitate, nu de puține ori sarcina reprezintă începutul unei boli venoase permanente.

Prevenirea prin compresie

Ciorapii de compresie reprezintă un remediu universal pentru menținerea unor picioare sănătoase și atractive. Desigur, este posibil să se păstreze stilul personal: ciorapii de compresie nu se disting de ciorapii și colanții normali și sunt disponibili în multe culori și varietăți. În acest stadiu, clasa de compresie 1 este suficientă. În cazul unor probleme venoase existente sau al unor acumulări mari de lichid, se poate utiliza clasa de compresie 2.

Ciorapii trebuie purtați din a treia lună de sarcină până la două luni după naștere sau până la sfârșitul alăptării. Colanți cu o secțiune de chiloți extra-confort, ciorapi de susținere (ciorapi până la coapsă) sau ciorapi până la genunchi: medicul dumneavoastră și vânzătorul specializat vor fi bucuroși să vă recomande îmbrăcămintea de compresie potrivită pentru nevoile dumneavoastră.

Dacă este necesar, în spital sau în clinica de obstetrică se vor lua și măsuri preventive împotriva trombozei. Acestea constau în îmbrăcăminte specială de compresie, ciorapi preventivi antitromboză, gimnastică și, eventual, și tratament cu medicamente anticoagulante. În cazul nașterilor la domiciliu sau în ambulatoriu, ar trebui să se vorbească cât mai devreme cu medicul despre posibilele măsuri preventive.

Simptomele la nivelul picioarelor nu reapar mai târziu la aceste femei, de obicei mai tinere. Cu toate acestea, orice persoană care suferă de picioare umflate ar trebui să fie întotdeauna examinată de un medic pentru a exclude prezența unei boli venoase mai grave.

Simptomele picioarelor nu reapar mai târziu la aceste femei de cele mai multe ori mai tinere. Cu toate acestea, orice persoană care suferă de picioare umflate ar trebui să fie examinată de un medic, pentru a afla dacă în spatele simptomelor se află o boală venoasă gravă.

Vergeturile

La multe femei însărcinate, creșterea rapidă a greutății corporale își lasă amprenta. În cazul în care țesutul conjunctiv este slab, apar adesea vergeturi, așa-numitele striae gravidarum, pe picioare, abdomen și talie. Periajul corporal uscat și masajele cu uleiuri speciale pot ajuta la prevenirea lor. Folosirea ciorapilor de compresie poate ajuta, de asemenea, la combaterea vergeturilor în timpul sarcinii.

Picioare umflate

Aproape toate femeile însărcinate suferă cel puțin ocazional de umflături ale gleznelor, picioarelor sau ale întregului picior. Picioarele umflate pot fi un semn de avertizare a apariției unei boli venoase. Este întotdeauna cel mai bine să vă adresați medicului dumneavoastră, care vă poate prescrie îmbrăcăminte de compresie dacă este necesar.

Vene varicoase și telangiectazii

Venele varicoase apar la multe femei însărcinate. În cazul în care acestea dispar după naștere, sunt denumite „vene varicoase de sarcină”. Cu toate acestea, ele nu dispar întotdeauna. Toate femeile cu un țesut conjunctiv slab sau supraponderal pot dezvolta o tulburare venoasă în timpul sarcinii. Și în acest caz, ciorapii de compresie ajută la minimizarea riscului acestei boli.

Sarcina și tromboza

De regulă, femeile însărcinate au un risc mai mare de tromboză. Riscul crește și mai mult timp de până la șase săptămâni după naștere. Tromboza apare ca urmare a formării unui cheag care astupă venele. Acest lucru cauzează congestia sângelui și poate duce la consecințe grave. Prin gimnastică, activitate fizică suficientă și ciorapi de compresie, riscul de tromboză poate fi contracarat. Cei care sunt deosebit de expuși riscului pot lua, de asemenea, medicamente anticoagulante. Și în acest caz, cel mai bine este să întrebați mai întâi medicul, care vă va oferi sfaturi.

Sindromul HELLP sau preeclampsia

Picioarele umflate în timpul sarcinii ar putea fi, de asemenea, un semn al sindromului HELLP sau al preeclampsiei. În orice caz, ar trebui să vă consultați medicul dacă apare acest semn

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *